Pokrovitelji i suorganizatori 24. Fiumanke

GRAD RIJEKA snažno je prigrlio Fiumanku i njezin je glavni pokrovitelji i suorganizator! 

Poštovani jedriličari i zaljubljenici u more, dobrodošli na 24. jedriličarsku regatu Fiumanka – vikend jedara, mora i druženja u Rijeci! Ova dugogodišnja manifestacija, čineći uvod u proslavu Dana grada Rijeke – sv. Vida, spaja jedriličare iz zemlje i inozemstva u jednoj od najljepših i najuzbudljivijih utrka duž riječkog zaljeva. Siguran sam da će Fiumanka i ove godine ispuniti sva naša očekivanja. Stotine jedrilica na moru, dobra zabava na kopnu i poseban doživljaj Rijeke. Rijeke, koja je danas posve drugačiji grad nego u vrijeme kada je Fiumanka započela svoj put. 
Fiumanka nije samo utrka, već i prilika za okupljanje u zajedništvu i dijeljenje naše strasti prema moru i jedrenju. Svaka jedrilica koja sudjeluje u utrci predstavlja svoju posadu i svoju priču, a ova je regata izvrsna prilika da priča o Rijeci putem vas, sudionika Fiumanke, bude odaslana u svijet!
Imajući na umu činjenicu da jačina vjetra u lipnju može uistinu varirati, znam da ste svi spremni za izazov. Želim vam svima sreću, dobar vjetar i sigurnu plovidbu. Uživajte u ovoj nezaboravnoj utrci i neka vaša posada bude ponosna na vaše uspjehe. Neka vaša jedrilica bude vaše krilo, a more vaše nebo. Neka vas vjetar vodi prema pobjedi!
Na kraju, iskreno zahvaljujem Agenciji 2. mjesto i Jedriličarskom klubu Maxi na ideji, inicijativi, viziji i upornosti tijekom svih ovih godina stvarajući prepoznatljiv riječki brand i doprinoseći pozicioniranju Rijeke kao nove destinacije urbanoga turizma! Sponzorima i vjernim partnerima Fiumanke velika zahvala, a svim sudionicima, jedriličarima  i posjetiteljima želim dobru zabavu na moru i kopnu.

Marko Filipović, gradonačelnik

Dragi prijatelji Fiumanke,

raduje da će početak lipnja i ove godine biti u znaku tradicionalne jedriličarske manifestacije koja okuplja zaljubljenike u jedrenje i promovira naš Kvarner kao privlačnu nautičku destinaciju. Vjerujem da će i u svom 24. izdanju bogatim programom i događanjima Fiumanka privući brojne sudionike same regate, ali i goste koji će uživati u posebnom ambijentu kakav se tih dana može doživjeti u riječkoj luci.
Primorsko-goranska županija, koja u ovoj godini obilježava svojih 30 godina postojanja, partner je i podrška Fiumanke od prvog dana, jer smo prepoznali vrijednost kreiranja jednog tako atraktivnog pomorskog događanja. Kroz Fiumanku naš kraj njeguje i promovira svoju dugu pomorsku tradiciju i bogatu pomorsku baštinu. Brodovi i jedra dio su našeg identiteta čiju smo revitalizaciju i promociju i mi u Županiji potaknuli kroz projekte Mala barka i Arca Adriatica, obnavljajući tradicijske barke Kvarnera i pretvarajući ih u novu turističku atrakciju.
Fiumanka je manifestacija koju Kvarner, upravo zbog svoje bogate pomorske baštine treba i zaslužuje, a potvrđuje to i činjenica da je izrasla u prepoznatljiv jedriličarski i turistički brend Rijeke i Kvarnera, akvatorija koji je svojom obalom i bogatim otočnim arhipelagom odavno prepoznat kao iznimna nautičarska destinacija. Vjerujem da će ovogodišnja Fiumanka biti i odličan uvod u još jednu uspješnu nautičku i turističku sezonu, te da će i ovogodišnje turističke brojke pozicionirati naš Kvarner i cijelu Županiju u jednu od najpoželjnijih turističkih destinacija, ne samo Hrvatske već i ovog dijela Europe.
Čestitam organizatorima i želim Fiumanki puno dobrog vjetra u jedrima, a svim sudionicima regate, kao i gostima, odličnu zabavu.

Župan Zlatko Komadina

Svake godine s prostranog prirodnog gledališta koje se proteže prema Riječkom zaljevu, tisuće gledatelja prate uživo međunarodnu jedriličarsku manifestaciju Fiumanku, jedinstvenu sportsku atrakciju na riječkom lučkom području. Fiumanka je postala zaštitni znak svestranog primorskog duha koji njeguje i unapređuje vrhunsku suradnju i zajedništvo jedriličara, gospodarstvenika, institucija, medija i gledatelja.
U Lučkoj upravi Rijeka ponosni smo na svoju odanost pri doprinosu u organizaciji Fiumanke, ali i na naše rezultate koji ubrzano mijenjaju vizuru lučkog dijela u središtu grada. Više od 500 milijuna eura realiziranih i planiranih projekata velikih razmjera u okviru višegodišnjih investicijskih ciklusa sufinanciranih iz europskih fondova, ulaganjima koncesionara Lučke uprave Rijeka i financiranih iz vlastitih sredstava, već sada pokazuju ključne promjene u nicanju obnovljenih ili potpuno novih lučkih terminala, brže i suvremenije željezničke infrastrukture i novih prometnica koji stvaraju novi, otvoreni i povezaniji grad.
Uz primjenu novih digitalnih tehnologija u informatičkom povezivanju, kvalitetnijih rješenja pri korištenju obnovljivih izvora energije, praćenju svjetskih trendova u razvoju manipulacija svih vrsta tereta i modernizaciji infrastrukture za prihvat brodova, tereta, putnika i jahti, Lučka uprava Rijeka zadaje čvrsti smjer ka pomorskoj i turističkoj prepoznatljivosti Rijeke.
Ovogodišnju Fiumanku obilježit će i jedan veliki događaj koji se planirao dugi niz godina, a to je svečanost početka prenamjene lučkog područja Sušačkog bazena u modernu nautičku marinu u samom centru grada Rijeke. Izgradnjom marine s najvišom razinom kvalitete usluga, ne samo za nautičare, već i za građane, unaprijedit će se turistička slika Rijeke te pozicionirati Kvarner na nautičkoj karti Hrvatske i Mediterana.

Kvarner je podneblje u kojem je jedno od glavnih zanimanja u prošlosti bilo ribarstvo, brodogradnja ili jedrenje. Očuvanjem pomorske baštine i tradicije „ploviti se mora“, danas smo ponosni vlasnici najljepših nautičkih transverzala na Mediteranu. Izloženost suncu i broj sunčanih sati u godini, temperatura mora i zraka, smjer i brzine vjetrova čine Kvarnerski zaljev gotovo idealan za nautičare. Kada tome pridodamo još netaknutu prirodu, sliku prošlosti i luksuzno uređene marine duž obale i kvarnerskih otoka ili pak male gradske lučice i portiće, tada Kvarnerski zaljev postaje dio mora gdje milje prolaze kao sekunde. Imajući na umu tako dugu tradiciju povezanosti s morem i uživanjem u njegovim ljepotama, ne iznenađuje činjenica da neki od najboljih svjetskih jedriličara i windsurfera dolaze baš iz ovih krajeva.
Upravo zbog svega toga, nautički turizam postao je jedna od bitnih poluga ukupne turističke ponude Primorsko-goranske županije te u tom segmentu svjedoci smo velikih investicijskih ciklusa u izgradnji marina, širenju postojećih nautičkih luka, izgradnji sidrišta… Ipak, kao regija koja živi na moru i od mora, zalažemo se i radimo na razvoju nautičkog turizma, no dužni smo i zajednički odgovorno upravljati tim vrijednim prirodnim resursom, posebice zato što su upravo očuvan okoliš i čisto more među najvećim vrijednostima naše županije. Važno je i naglasiti kako je tijekom 2022. godine u nautičkom segmentu kvarnerske turističke ponude ostvareno za 9% više noćenja nego rekordne 2019. godine. Odmor na jahtama, jedrilicama i brodicama najtraženiji je bio među gostima iz Njemačke, Austrije, Češke, Italije i Slovenije. Uz to, sve ono što čini našu bogatu kvarnersku pomorsku baštinu danas želimo pokazati, podijeliti i uživati s drugima. Zato smo uz pomoć EU fondova kroz projekte Mala barka, Mala barka 2 i Arca Adriatica, obnovili tradicijska plovila – drvene barke i brodice, potaknuli očuvanje i prijenos znanja tradicijske drvene brodogradnje, prikupili materijalnu i nematerijalnu baštinu i učinili smo je dostupnom u suvremenom virtualnom svijetu, istovremeno pobrinuvši se da ona bude očuvana u stvarnom povijesnom obliku kroz muzejske zbirke i predstavljena u interpretacijskim centrima.
Za nautički turizam i imidž županije jedrenje naravno igra važnu ulogu – a tu regata Fiumanka, koja traje već duže od dva desetljeća, svakako doprinosi promociji i razvoju Primorsko-goranske županije kao destinacije nautičkog turizma. Fiumanka je danas, zahvaljujući entuzijazmu i energiji organizatora, postigla veliki iskorak u prepoznatljivosti, i to ne samo kao jedriličarska regata namijenjena profesionalcima, rekreativcima i zaljubljenicima u jedrenje, već i kao događanje koje spaja poslovni, turistički, gospodarski ali i zabavni program. Upravo zato je Fiumanka, ne samo kod Riječana nego i šire, postala iščekivano i rado posjećeno događanje, bez obzira jedre li ili ne. Zato pozivamo svih na ovogodišnju Fiumanku!

dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Primorsko-goranske županije

Kontinuirani rad i promocija kvalitetnih turističkih proizvoda u destinaciji jedan su od primarnih ciljeva Turističke zajednice grada Rijeke, koja uvijek vrlo rado podupire i promovira manifestacije koje doprinose prepoznatljivosti Rijeke i njezinom sve boljem pozicioniranju na turističkoj karti svijeta.
Fiumanka je zasigurno jedna od manifestacija zahvaljujući kojoj se Rijeka pozicionirala kao poželjna i zanimljiva nautička destinacija te je zbog svoje dugogodišnje tradicije postala dio imidža grada, turistički brand koji obogaćuje ponudu destinacije atraktivnim sadržajem. Jedriličarska regata iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju i turista iz cijelog svijeta, koji u ovom periodu dolaze u naš grad upravo zbog Fiumanke.
Uživajte u sjajnom programu Fiumanke i doživite Rijeku na najbolji mogući način – s mora. Svakako ne zaboravite i istražiti izvrsnu enogastronomsku ponudu našeg grada i posjetiti atraktivne gradske lokacije bogate poviješću, koje garantiraju nezaboravne utiske iz „grada koji teče“.

Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke

Hrvatska radiotelevizija (HRT), kao naš glavni i jedini javni medijski servis Hrvatske, i ove će godine razviti svoja jedra na 24. Fiumanki, koja se održava od 4. do 11. lipnja 2023., te će, kao jedan od njezinih suorganizatora, ponovo sudjelovati na međunarodnoj medijskoj regati u Kvarnerskom zaljevu.
Naime, posada Hrvatske radiotelevizije (HRT-a) od samog početka sudjeluje na Fiumanki, a od 2007. godine i na medijskoj regati. U povodu ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije 2013. godine, Hrvatska radiotelevizija preuzela je status jednog od suorganizatora medijske regate. Regata je podignuta na europsku razinu, kao jedan od programa kojim je obilježen taj važan dan u hrvatskoj povijesti – i od tada se održava pod nazivom European Media Sailing Race.
Našoj posadi želim da se i ove godine okiti jednim od trofeja, a svim kolegama iz drugih medija, kao i sudionicima Fiumanke, želimo puno sreće na regatnom polju – i dobar vjetar u jedra!

Robert Šveb,
glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *