Najava 24. Fiumanke – mjesec dana do početka riječkog praznika pod jedrima

Rijeka i njezina luka već su više od dva desetljeća mjesto susreta mnogobrojnih nautičara i zaljubljenika u more na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu okuplja velik broj jedrilica i jedriličara. Fiumanka je riječki i hrvatski praznik jedara, a ono na što svakako vrijedi podsjetiti jest i to da je Fiumnaka u potpunosti besplatna. Njezin moto je: Imaš-barku-imaš jedro-prijavi se! Uz dobru volju, to je sve što je potrebno, za ostalo ćemo se pobrinuti mi, organizatori!

Od 4. do 11. lipnja 2023. održat će se 24. izdanje Fiumanke koja je postala prepoznatljiv međunarodni nautički i turistički događaj Rijeke i Kvarnera, a osim jedriličara na njoj rado sudjeluju gospodarstvenici i mediji. Glavni ciljevi ove sportsko-turističke manifestacije su promocija i popularizacija jedrenja te promocija našeg kraja. U tome će svakako ključnu ulogu imati izgradnja nove nautičke marine u Rijeci, a čija će realizacija simbolično započeti upravo na ovogodišnjoj Fiumanki.

Svaka godina donosi nove izazove u nastojanju razvoja manifestacije i izgradnji njezine prepoznatljivosti. Tako su se tijekom godina regati krstaša pridružile sada već tradicionalna Europska medijska regata, sup i surf regate, a od prošle godine i poslovno događanje s regatom te osobito perspektivna Studentska regata koja je postavila dobre temelje da i ona postane međunarodna i pretvori Rijeku u centar studentskog jedrenja.

Fiumanka je podjednako atraktivna i perspektivna za nadogradnju programima na kopnu. Tijekom godina razvila je brojne partnerske suradnje koje se priključuju kao njezin dio ili povodom nje, kako bi Riječanima i njihovim gostima u tjednu Fiumanke ponudili program ispunjen različitim glazbenim i zabavnim sadržajima kojih ni na ovogodišnjem 24. izdanju neće nedostajati.

Molo Longo Craft Beer Fest, besplatni koncerti na Trgu riječke rezolucije, Gastro Fiumanka na Gatu Karoline Riječke, samo su dio programa koji nas očekuje u danima Fiumanke

Među programima se svakako ističe i „Papirnata Fiumanka“ u kojoj će Trgom 128. brigade 7. lipnja zaploviti stotine jedrilica od papira, a izrađuju ih učenici osnovnih škola Rijeke i prstena i štićenici Centra za rehabilitaciju Rijeka.

Program Fiumanke  najavljivat ćemo u objavam koje slijede, a očekuje nas puno toga!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *