Studentska regata otvara tjedan jedrenja 23. Fiumanke

Od 7. do 9. lipnja u sklopu Fiumanke zajedrit će studenti Sveučilišta u Rijeci na prvoj sveučilišnoj regati Studentska Fiumanka.

Polovicom lipnja u Rijeci se već više od dva desetljeća održava „Fiumanka“, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, gospodarstvenike i medije. Rijeka i njezina luka postaju mjesto susreta mnogobrojnih nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godinu u godinu okuplja velik broj jedrilica i jedriličara.

Prva sveučilišna jedriličarska regata „Studentska Fiumanka“ zamišljena je kao jedriličarsko natjecanje studenata i djelatnika Sveučilišta u Rijeci, koje će se od utorka, 7. lipnja do četvrtka, 9. lipnja 2022. godine, održati u Riječkom zaljevu u sklopu „23. Fiumanke“.

U godini kada je Rijeka proglašena „Europskim gradom sporta 2022.“, želja je da ova regata postane prva u nizu sveučilišnih jedriličarskih regata na kojoj će sudjelovati studenti kao i djelatnici sveučilišta. Uključivanjem Sveučilišta u Rijeci u tradicionalni jedriličarski događaj, „Fiumanku“, studentima se želi pružiti mogućnost upoznavanja i učenja sportova na vodi, usmjeriti ih na aktivnost i zdrav način života, samim time, povećati studentski standard i promovirati Sveučilištu u Rijeci.

Regata je zamišljena kao trodnevno sportsko-rekreativno kup natjecanje s više od 100 natjecatelja Sveučilišta u Rijeci. Sudjelovanje u regati dostupno je svim studentima i djelatnicima Sveučilišta, bez obzira na prethodna predznanja o jedrenju jer organizator osigurava trenera-skipera u svakoj posadi.  U natjecanju će sudjelovati četiri monotip jedrilice, a o pobjedniku će odlučiti finalna jedrenja posljednjeg dana regate, nakon zbrajanja svih postignutih rezultata.

Zahvaljujući Hrvatskom akademskom sveučilišnom savezu i Studentskom zboru Sveučilišta u Rijeci te Pomorskom fakultetu u Rijeci, Studentska Fiumanka je kao i ostale Fiumankine regate za sudionike u potpunosti besplatna, čime se studentima omogućava stjecanje novih znanja i vještina te uživanje u aktivnostima koje bi im inače uz troškove studentskog života bile nedostupne nedostupne.

Fiumanka ima razvijene odnose s javnošću i veliku medijsku pokrivenost kroz kvalitetnu suradnju s brojnim medijima. Jedna od tradicionalnih Fiumankinih regata je i Europska medijska regata na kojoj već više od petnaest godina organizirano jedre medijske posade s područja EU. Posljednjih devet godina suorganizator ove jedinstvene regate je Hrvatska radiotelevizija. Pored HRT-a, Fiumanku prate i uključene su gotovo sve lokalne i nacionalne medijske kuće koje izvještavaju o svim segmentima manifestacije. Važan kanal komunikacije sa zajednicom i sudionicima su i društvene mreže kao i mrežna stranica manifestacije na kojoj je osiguran prostor za objavu. Uključivanjem u Fiumanku studentska regata bit će zastupljena u svim izvještajima o Fiumanki i zapažena u javnosti što otvara pretpostavke razvoja na nacionalnu, pa i međunarodnu razinu.

Moderna europska sveučilišta sve više stavljaju naglasak na izvanakademske aktivnosti koje nude studentima u sklopu njihovog studiranja te bi ovaj program Sveučilištu u Rijeci ponudio izvjesnu vidljivost i na tom planu.

Partneri u programu su Jedriličarski klub Maxi kao izvršni organizator regate, Riječki sportski savez, Sveučilište u Rijeci, Riječki sportski sveučilišni savez i Pomorski fakultet u Rijeci, Hrvatski akademski sportski savez i Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, uz potporu Fiumankinih tradicionalnih sponzora i pokrovitelja – Ine, Erste banke, Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeka, Primorsko-goranske županije i Turističke zajednice grada Rijeke koji omogućavaju uspješnu plovidbu ove velike međunarodne sportske manifestacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *