Ususret 22. Fiumanki

Bude li sve kako smo isplanirali, u Rijeci će se od 5. do 13. lipnja 2021. godine održavati 22. Fiumanka s bogatim pratećim programom.

22. velika Fiumanka i epidemiološkoj situaciji prilagođena medijska regata zajedrit će ove godine 12. lipnja u 12 sati. Regatni ured Fiumanke bit će smješten na putničkom Terminalu, a kao i svih dosadašnjih godina Fiumanka je u potpunosti besplatna za sudionike, uz tradicionalne majice koje dobivaju sve posade kao i besplatan vez u riječkoj luci.
Ovogodišnju Fiumanku otvorit će drugo izdanje regate radioupravljanih jedrilica Jako mala Fiumanka koja će se održati 5. lipnja na Platku sa startom u 10 sati. Regata je dio Festivala sporta u organizaciji Saveza sportske rekreacije PGŽ „Sport za sve“.
Istog dana u Kostreni će se održavati likovni susret humanitarnog karaktera u organizaciji Udruge +/-60, uz potporu TZ Kostrene i udruge Veli pinel.  Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša KPA Kostrena održat će 27. izdanje ekološke akcije Eko Kostrena kojoj će se pridružiti i Centar kulture Kostrena donacijom EM bio kugli s efektivnim mikroorganizmima za čišćenje mora.
Budu li to epidemiološke prilike dopustile, u četvrtak 10. lipnja, u večernjim satima na brodu Marina udruga Projekt +/-60, organizirat će donacijsku aukciju slika nastalih prethodnog vikenda u Kostreni uz zabavni program pod nazivom „Platno, kist, rock i twist“, u kojem će nastupiti udruge LP rock, Projekt bend i La bamba. Sredstva se prikupljaju za Sigurnu kuću udruge U.Z.O.R.
U petak 11. lipnja, na brodu Marina održat će se Business Woom Day, poslovno događanje u hibridnom formatu na kojem će se unatoč epidemiološkim okolnostima zahvaljujući novim tehnologijama razgovarati o održivosti i mobilnosti na globalnoj razini. Business Woom Day posvećen je energetskoj održivosti, zelenoj ekonomiji i utjecaju klimatskih promjena na razvoj mediteranske i pomorske industrije i dio je Europskog zelenog tjedna i 10. energetske konferencije otoka Krka. Sudionici će u popodnevnim satima zajedriti na Business Woom regati. Organizator događaja je tvrtka Business Sailing and Woom iz Zagreba.
Od 11. do 13. lipnja u samom središtu grada održavat će se zanimljivo trodnevno događanje Placa pod zvjezdanim riječkim nebom čiji su organizatori Galerija Poneštrica i Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu trgovine autohtonih proizvoda „Primorska kašetica“, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ.
U petak 11. lipnja u 10 sati Placu će otvoriti Fešta od malog broda. Učenici riječkih osnovnih škola izrađivat će brodove od papira pa će Korzom zaploviti i papirnata inačica Fiumanke dok će u večernjim satima Trgom 128. brigade HV  zavladati kreativci i glazbenici. U neposrednoj blizini, na trgu Riječke rezolucije od 10. do 12. lipnja održavat će se trodnevni festival vina Kvarner Wines Festival WineRi na kojem će se predstaviti renomirani vinari Kvarnera u organizaciji Zadruge vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera.
Na Gatu Karoline Riječke u petak 11. lipnja u 21 sat predviđen je besplatan koncert povodom Fiumanke u organizaciji tvrtke Promocija na kojem će nastupiti bend Grooversi.
U subotu 12. lipnja zajedrit će 22. Velika Fiumanka i epidemiološkoj situaciji prilagođena jednodnevna medijska regata čiji je suorganizator Hrvatska radiotelevizija.
Na prostoru Terminala u petak i subotu će se održavati prigodan dnevni i večernji glazbeni program za sve sudionike i posjetitelje. U subotu u 20 sati predviđeno je proglašenje pobjednika 22. Fiumanke te na Gatu Karoline Riječke besplatan koncert grupe Sarah & The Romans, u organizaciji tvrtke Promocija.
U suradnji s Riječkim sportskim savezom u subotu i nedjelju kao dio programa na moru jedrit će winsurfovi, a u nedjelju će se održati i 1. SUP Fiumanka te humanitarna Rotary regata u suradnji s Rotary klubom Rijeka. U subotu i nedjelju građanima Rijeke i posjetiteljima Fiumanke predstavit će se Marotti Windsurf Centar i veslači Veslačkog kluba Jadran.
Unatoč svim izazovima organizacije u neizvjesnosti koju donosi korona, drago nam je da se uspješno nastavlja riječka priča pod jedrima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *