Najavljena 22. Fiumanka

Uoči početka 22. Fiumanke, predstavljen je program i sve ono što Riječane i njihove goste očekuje u danima jedrenja i zabave. Fiumanka je više od regate, a to je dokazala i ove godine u kojoj je okupila je i povezala različite organizatore i programe koji će privući u naš grad posjetitelje, sportaše, nautičare, gospodarstvenike i medije.

Njezini vjerni sponzori i pokrovitelji Fiumanke ostali su uz riječku regatu koja se tijekom godina prometnula u događaj mjerljivog značaja za lokalnu zajednicu. Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Lučka uprava Rijeka, Turistička zajednica grada Rijeke uz Fiumanku su od samih početaka i pomažu ispričati ovu lijepu riječku priču pod jedrima koja na najljepši način promovira Rijeku i Kvarner kao turističke i nautičke destinacije. Na konferenciji za medije snažnu podršku Fiumanki pružili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, te bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kojemu je uručena zahvalnica za dugogodišnju uspješnu suradnju.

Vrijednost Fiumanke istaknuli su i njezini sponzori, među kojima je najdugovječniji – zlatni sponzor INA. „Regata Fiumanka je nezaobilazan sportski događaj koji je postao dio tradicije grada Rijeke te nam je izuzetna čast što već zadnjih 12 godina možemo doprinijeti organizaciji ovog događaja. Kao društveno odgovorna kompanija INA je usmjerena na unapređenje kvalitete života područja u kojima posluje. Na području Primorsko-goranske županije, to prvenstveno činimo kroz kontinuirani razvoj našeg poslovanja i ulaganje u Rafineriju nafte Rijeka vrijedno oko 4 milijarde kuna, kao i kroz podršku raznim društvenim, kulturnim i sportskim manifestacijama poput Fiumanke. Ovim putem također se zahvaljujem i organizatorima regate što iz godine u godinu u Ini vide pouzdanog partnera. Veselimo se regati i svim sudionicima želim prije svega povoljno vrijeme, kao i puno sreće“, izjavila je dr. sc. Barbara Dorić, članica Uprave Ine.

I Erste banka ostaje uz Fiumanku u svojstvu srebrnog sponzora. „Veliko nam je zadovoljstvo što i ove godine kao banka možemo podržati ovaj hvalevrijedan projekt, kojeg ne vidimo samo kao jedan od najvažnijih nautičkih događaja u Rijeci i Hrvatskoj, koji afirmira jedrenje, nego i kao projekt koji šalje snažnu poruku o važnosti očuvanja Jadrana, što predstavlja našu zajedničku odgovornost. Stoga me veseli što smo se i ove godine okupili u ovako velikom broju, a posebno bih čestitao organizatorima koji su pronašli načina da unatoč ograničenjima izazvanima epidemijom, organiziraju vrhunsko sportsko natjecanje, u kojem ćemo svi uživati.“ kaže Hannes Frotzbacher, član Uprave Erste&Steiermärkische Banke.

Partner Fiumanke i medijske regate je i ACI. „ACI podupire Fiumanku već dugi niz godina. Prirodno je to partnerstvo najvećeg lanca marina na Mediteranu i međunarodne jedriličarske regate koja je postala simbol Rijeke“, istaknuo je dr. sc. Juraj Bukša član Uprave Aci-a.
Dugogodišnju potporu Fiumanki pružaju HGK-Županijska komora Rijeka i Lučka kapetanija Rijeka kao i brojni drugi sponzori i partneri Fiumanke: Jadrolinija, Croatia osiguranje, Tower centar Rijeka, PIK, Kerver, Forum ugostiteljstvo s objektima Molo longo i Boonker, caffe bar Corto Maltese, One Sails, JPS, Dezinsekcija, te Suza likeri.

Zahvaljujući medijskoj regati Fiumanka je napravila velik iskorak u međunarodnoj prepoznatljivosti. Tradicija jedrenja medijskih kuća u sklopu Fiumanke traje već punih petnaest godina, od čega osam na europskoj razini u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom. „„Punim jedrima naprijed – jer upravo su more i brodovi ono što nas najbolje predstavlja u Europi i svijetu. Naša posada je opet ovdje i njoj, kao i svima ostalima želim puno uspjeha. Drago mi je što su i druge medijske kuće ovdje i što svi zajedno dajemo svoj doprinos ovoj sada već tradicionalnoj regati, čiji je suorganizator upravo Hrvatska radiotelevizija,“ istaknula je ravnateljica riječkog HRT centra Irena Hrvatin.
Iznimno će se i ovogodišnja medijska regata održati kao jednodnevna uz sudjelovanje uglavnom domaćih medija, ali sve što se tijekom Fiumanke bude događalo na moru i kopnu, bit će zabilježeno u reportaži koja će se emitirati na HRT-u danima nakon regate i koja će putem sustava EBU biti odaslana svim članicama. Kanal Ri kao i Radio Rijeka u tjednu će Fiumanke imaju svakodnevne najavne emisije, a za vrijeme regate i uključenja u program iz riječke luke. Novi list redovito prati, oglašava i objavljuje najave i izvještaje Fiumanke dok će regionalna mreža portala Novinet i ove godine omogućiti live prijenose s regate i predstavljanje pratećih programa na društvenim mrežama.
Vrijednu podršku Fiumanki daju i Outdoor Akzent, Adriatic Sailor, Burza nautike, Fiuman, Kigo, Kvarnerski.com Laganini FM, Moja Rijeka, Pomorski radio Bakar, Radio Otok Krk, Rijeka danas, Ri portal, Ri prsten, Sport.Com, Teklić i brojni drugi mediji koji zdušno pomažu da se Fiumanka vidi, da se o njoj čuje i čita daleko izvan grada na Rječini!

Aktivnosti Fiumanke počele su ovog vikenda na Platku, gdje se u sklopu Festivala sporta i rekreacije održala regata modela „Jako mala Fiumanka“ i primopredaja velikog prijelaznog pehara Fiumanke. U četvrtak 10. lipnja, u večernjim satima na brodu Marina održat će se donacijska aukcija slika pod nazivom „Platno, kist, rock i twist“, s ciljem prikupljanja sredstava za Sigurnu kuću udruge U.Z.O.R.
U petak 11. lipnja, održat će se Business Woom Day, poslovno događanje na kojem će se razgovarati o održivosti i mobilnosti na globalnoj razini dok će u popodnevnim satima zajedriti Business Woom regata.

Od 11. do 13. lipnja u samom središtu grada održavat će se zanimljivo trodnevno događanje Placa pod zvjezdanim riječkim nebom čiji su organizatori Galerija Poneštrica i Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu trgovine autohtonih proizvoda „Kašetica primorsko-goranska“, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ. U petak 11. lipnja u 10 sati Placu će otvoriti Fešta od malog broda. Učenici riječkih osnovnih škola izrađivat će brodove od papira pa će Korzom zaploviti i papirnata inačica Fiumanke dok će u večernjim satima Trgom 128. brigade HV zavladati kreativci i glazbenici. U neposrednoj blizini, na Trgu Riječke rezolucije od 10. do 12. lipnja održavat će se trodnevni festival vina Kvarner Wines Festival WineRi na kojem će se predstaviti renomirani vinari Kvarnera u organizaciji Zadruge vinara Vina Kvarnera. U centralnom dijelu luke, na Gatu Karoline Riječke u petak 11. lipnja u večernjim satima održat će se fešta povodom Fiumanke u organizaciji tvrtke Promocija na kojoj će nastupiti bend Grooversi, a na Terminalu posjetitelje očekuje Corto music set.
U subotu 12. lipnja zajedrit će 22. Velika Fiumanka i medijska regata čiji je suorganizator Hrvatska radiotelevizija. Regatni ured Fiumanke bit će smješten na putničkom Terminalu. Kao i prethodnih godina regata je u potpunosti besplatna za sudionike (ne plaća se startnina), uz tradicionalne majice i besplatan vez u riječkoj luci za sve posade. Na prostoru Terminala u petak i subotu će se održavati prigodan dnevni i večernji glazbeni program za sve sudionike i posjetitelje. U subotu u 20 sati predviđeno je proglašenje pobjednika 22. Fiumanke te na Gatu Karoline Riječke fešta uz grupu Sarah & The Romans, u organizaciji tvrtke Promocija.

U suradnji s Riječkim sportskim savezom u subotu i nedjelju kao dio programa na moru održat će se prezentacija windsurfa i eFoil-a te prva SUP Fiumanka u organizaciji VOP Sup Teama te promotivna veslačka regata Veslačkog kluba Jadran. Sve informacije o Fiumanki i pratećim programima mogu se pronaći na mrežnim stranicama regate https://fiumanka.eu/ kao i stranicama organizatora navedenih programa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *