Otvorenje izložbe Tonke Alujević – haljine “od jedara pod kojin je plovila”

Kad je Fiumanka u pitanju, osim jedrenja, svakoga dana održavaju se i zanimljiva popratna događanja pa je tako u Bura DesignStoreu Tonka Alujević predstavila riječkoj publici izložbu ‘Od jedara pod kojin san plovila’, višednevni event koji se održava do utorka, 11. lipnja.

Ova svestrana umjetnica piše kolumne, scenarije, knjige i slikovnice, režira putopise od kojih su ‘Mediteranski krug’ i ‘Pol oriha’ emitirani na brojnim televizijama. Kolumnistica je Dobre kobi i Otvorenog mora. Izrađuje umjetničke mozaike čiji je zanatski dio identičan toj staroj i skoro zaboravljenoj mediteranskoj tehnici. Također je zaslužna za očuvanje tradicijske brodogradnje i dalmatinskog jezika. Izložbu ‘Od jedara pod kojin san plovila’, koja se sastoji od deset haljina eksponata, autorica je izradila od vlastita jedra pod kojim je u svom gucu imena ‘Pol oriha’ otplovila od Visa do francuskog Bresta.

Program se nastavlja u petak, 7. lipnja, u 18:30 kada je na programu filmska večer i prikazivanje dokumentarnog filma „Pol oriha“, a zatim i književna večer u povodu koje će biti predstavljena njezina istoimena knjiga, uz moderatora Milana Zagorca. Večer humora s Tonkom i čitanje dijelova njezinih knjiga te slikovnice „Ježincova škrapica“ održat će se u ponedjeljak, 10. lipnja, u 19 sati, a danas poslije, u utorak, u isto vrijeme na programu je monodrama „Jubav u vrime kupusa“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *