Autor: Arsen Miletić

TZ Kvarnera: Fiumanka je postala prepoznatljivo događanje koje spaja zaljubljenike u jedrenje, poslovni, turistički i zabavni sektor

Kvarner je podneblje u kojem je jedno od glavnih zanimanja u prošlosti bilo ribarstvo, brodogradnja ili jedrenje. Očuvanjem pomorske baštine i tradicije „ploviti se mora“, danas smo ponosni vlasnici najljepših nautičkih transverzala na Mediteranu. Izloženost suncu i broj sunčanih sati u godini, temperatura mora i zraka, smjer i brzine vjetrova čine Kvarnerski zaljev gotovo idealan za nautičare. Kada tome pridodamo još netaknutu prirodu, sliku prošlosti i luksuzno uređene marine duž obale i kvarnerskih otoka ili pak male gradske lučice i portiće, tada Kvarnerski zaljev postaje dio mora gdje milje prolaze kao sekunde. Imajući na umu tako dugu tradiciju povezanosti s morem i uživanjem u njegovim ljepotama, ne iznenađuje činjenica da neki od najboljih svjetskih jedriličara i windsurfera dolaze baš iz ovih krajeva.

Upravo zbog svega toga, nautički turizam postao je jedna od bitnih poluga ukupne turističke ponude Primorsko-goranske županije te u tom segmentu svjedoci smo velikih investicijskih ciklusa u izgradnji marina, širenju postojećih nautičkih luka, izgradnji sidrišta… Ipak, kao regija koja živi na moru i od mora, zalažemo se i radimo na razvoju nautičkog turizma, no dužni smo i zajednički odgovorno upravljati tim vrijednim prirodnim resursom, posebice zato što su upravo očuvan okoliš i čisto more među najvećim vrijednostima naše županije. Važno je i naglasiti kako je tijekom 2022. godine u nautičkom segmentu kvarnerske turističke ponude ostvareno za 9% više noćenja nego rekordne 2019. godine. Odmor na jahtama, jedrilicama i brodicama najtraženiji je bio među gostima iz Njemačke, Austrije, Češke, Italije i Slovenije. Uz to, sve ono što čini našu bogatu kvarnersku pomorsku baštinu danas želimo pokazati, podijeliti i uživati s drugima. Zato smo uz pomoć EU fondova kroz projekte Mala barka, Mala barka 2 i Arca Adriatica, obnovili tradicijska plovila – drvene barke i brodice, potaknuli očuvanje i prijenos znanja tradicijske drvene brodogradnje, prikupili materijalnu i nematerijalnu baštinu i učinili smo je dostupnom u suvremenom virtualnom svijetu, istovremeno pobrinuvši se da ona bude očuvana u stvarnom povijesnom obliku kroz muzejske zbirke i predstavljena u interpretacijskim centrima.

Za nautički turizam i imidž županije jedrenje naravno igra važnu ulogu – a tu regata Fiumanka, koja traje već duže od dva desetljeća, svakako doprinosi promociji i razvoju Primorsko-goranske županije kao destinacije nautičkog turizma. Fiumanka je danas, zahvaljujući entuzijazmu i energiji organizatora, postigla veliki iskorak u prepoznatljivosti, i to ne samo kao jedriličarska regata namijenjena profesionalcima, rekreativcima i zaljubljenicima u jedrenje, već i kao događanje koje spaja poslovni, turistički, gospodarski ali i zabavni program. Upravo zato je Fiumanka, ne samo kod Riječana nego i šire, postala iščekivano i rado posjećeno događanje, bez obzira jedre li ili ne. Zato pozivamo svih na ovogodišnju Fiumanku!

dr.sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Primorsko-goranske županije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *