“Plavo oko“ – mobilna aplikacija Prirodoslovnog muzeja Rijeka

Aplikacija Plavo oko predstavlja uzajamno dijeljenje informacija i obrazovanje građana kao i učinkovito djelovanje odgovornih osoba i stručnjaka u rješavanju mogućih problema u zaštiti Jadranskog mora.

Plavo oko je aplikacija namijenjena sustavnom bilježenju podataka o pojavama morskih organizmima i onečišćenju mora s ciljem povećanja znanja o moru i njegovoj učinkovitoj zaštiti. Svatko tko boravi u prirodi, na kopnu ili na, i u moru, dok šeće, planinari, roni, jedri ili pliva može dojaviti opažanje neobičnog događaja koji ugrožava trenutno stanje okoliša. Prilikom susreta s nepoznatom, zanimljivom ili potencijalno opasnom vrstom možete doznati što ste vidjeli, da li je vrsta biljke ili životinje zaštićena, rijetka ili opasna.

Vašom prijavom na aplikaciju Plavo oko i popunjavanjem podataka, dobit ćete u najkraćem roku informaciju o vašem opažanju u prirodi, neobičnom događanju ili snimljenoj vrsti uz morsku obalu, u ili na površini mora. Istovremeno, zabilježenim podacima stručnjaci dobivaju korisne podatke koji im služe u daljnjim istraživanjima i povratnim podacima o snimljenoj vrsti ispravno informiraju javnost.

Dostavljanjem fotografija i podataka građani aktivno sudjeluju i pomažu u znanstvenim istraživanjima (Citizen Science), čime se postiže bolji pregled kretanja određenog organizma i učinkovitije poduzimanje mjera u zaštiti Jadranskog mora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Croatian HR English EN
Uvećaj font